هنرزی (honarzi) نقره کوب و طلاکوب

کوفته گری(طلاکوب-نقره کوب) صنایع دستی اصفهان

کوفته گری چیست؟

کوفته گری یا فولاد سازی از دوره هخامنشیان با ساخت جنگ افزار ها و مهر ها رایج بوده، این هنر در دوره سلجوقیان با استفاده از فولاد و زرکوبی بر روی آن ادامه پیدا کرد. در دوزه صفویه نیز که مذهب شیعه در کشور رسمیت یافت این هنر در علم سازی و ساخت مجسمه حیوانات و پرندگان برای تزیین علم ها رایج شده است. در دوره قاجاریه نیز علم سازی توسعه زیادی یافت و روش های مختلفی در این هنر به کار گرفته شد. این هنر هم اکنون در ایران در شهرهای مختلفی از جمله اصفهان، تهران، مشهد، و شهر ری کار می شود.

اصفهان مرکز عمده این هنر است که هنرمندان زیادی از جمله ایرانیان و نیز افغانیان را به خود اختصاص داده است.

تولیدات هنر کوفته گری

امروز نیز مانند گدشته علم سازی با این هنرادامه پیدا کرده است و عمده ساخت و ساز های این هنر مربوط به علم و حیواناتی که بر روی علم ها کار می شود معطوف است. البته ذکر این نکته خالی از لطف نیست که امروزه حیواناتی که تا چند سال پیش بیشتر بر روی علم ها دیده می شد هم اکنون به صورت تکی تولید می شود و در نقش یک مجسمه تزیینی منفرد برای دکوراسیون منازل نیز استفاده می شود.

چه آثاری در این هنر ساخته می شود؟

بیشتر آثار که در این هنر ساخته می شود حیواناتی مانند پرندگان از جمله عقاب، کبوتر، گنجشک، خروس، و حیواناتی از دسته چهار پایان مانند غزال، اسب، شیر، شتر و اشیایی مانند قفل، تیغه علم ها، خنجر، شمشیر، سپر ، جعبه و دیگر موارد است.

حیواناتی که ساخته می شود همیشه کوچک نیستن و مواردی را داریم که حیواناتی مانند اسب و گاو در اندازه طبیعی و بزرگ از فولاد ساخته شده و تمامی بدنه آن با طلا و نقره طلاکوب و نقره کوب شده است.

هنرزی (honarzi) نقره کوب
طلاکوب و نقره کوب
هنرزی (honarzi) نقره کوب و طلاکوب
طلاکوب و نقره کوب

طلا کوبی و نقره کوبی

طلا کوبی اصطلاحی است که در تزیینات این هنر بکار می رود که بدین صورت است که در شیار هایی که توسط قلم خط(قلمی تیز و پهن از جنس فولاد خشک و ابدیده ) بر روی بدنه کار بصورت هاشور زده می شود و مفتول طلا و یا نقره را با چکشی بسیار ظریف در این این شیار ها می کوبند و بعد از اتمام اثر این کار را با سنگ یشم صاف و صیقلی می کنند.

بیایید با هم نگاهی به صنایع دستی اصفهان در این مطلب بیاندازیم.

افکار خود را به اشتراک گذارید