مینای خانه بندی در ایران
مینای خانه بندی در ایران : مینای خانه بندی در کشورهای مختلفی به صورت صنایع دستی وجود دارد و هنرمندان زیادی را به خود مشغول کرده اند.
ایران نیز از کشورهایی است که مینای خانه بندی در آن از گذشته رواج داشته است. «سابقهی میناکاری در ایران به هزارهی دوم قبل از میلاد میرسد و این هنر مانند بسیاری دیگر از هنرها از ایران آغاز و به سایر نقاط جهان راه یافته است.»(یاوری 1380،ص 73)
شاید نخستین نمونههای کاملاً پیشرفته از «میناکاری خانهخانه» نیز بیشتر مرهون سرزمین ایران بوده باشد(نک:ص 961).
«مینا سازی در ایران پیش از اسلام، برای ساختن اشیایی چون النگو،گردنبند، گوشواره، خلخال از این هنر استفاده میکردند. بعد از اسلام همراه با پیدایش و بسط استیل ایرانی، این هنر رونقی تازه یافت. قوطیها، سرمهدانها و گوشوارههای آل مظفر و تیموریان، و نیز قوطیها، زیورها، دستههای شمشیرها، صراحیها و گلدانهای طلا و نقره دوران صفویه،موید این گفتار است.»(دایرةالمعارف فارسی 1374،ص 2971)
قدیمیترین اثر میناکاری شده از ایران در موزهی ویکتوریا و آلبرت (لندن) مجمرهای است به تاریخ 1190 ه.ق لیکن اکثر اشیای واقعاً مجلل، از دورهی پادشاهی فتحعلی شاه قاجار (1212ـ 1250 ه.ق) به دست آمده است، وشماری از آنها نیز نام آن پادشاه قاجاری را بر خود دارند.»(پوپ 1387، ص 2999 و 3000)
با توجه به اینکه هنرمندان اندکی در ضمینه مینای خانه بندی فعالیت دارند اما امروزه میناکاری در شهرهای مختلفی از ایران انجام می گیرد.
مینا در شهرهایی همچون رشت، مشهد، تهران، تبریز، شیراز و اصفهان انجام می پذیرد. جالب اینکه هنرمندان این رشته در شهرهای مختلف از تکنیکهای مختلفی نیز برای این رشته استفاده میکنند.
می توانید خلاصه ای از تاریخچه میناکاری را مطالعه نمایید.
میتوانید هنرمندان مینای خانه بندی گیلان اینجا آشنا شوید.